søndag 31. oktober 2010

Hjemmelaga aioli, fantastisk oppfinnelse :)

Rett før jul i fjor fikk eg en ny kollega på Helmersen. Det va den spanske kokken Sebastian. Han har en forståelse av smaka og sammensetninge som eg e dypt missunnelig på. Han introduserte meg for mye godt i matpausan på jobb :) En av de fine tingan Sebastian lage e hjemmelaga aioli. Aioli e det samme som hvitløksmajones. Og når det e lagd fra bunn med eggeplomma, hvitløk, sitronsaft og solsikkeolje så e det ikkje mye som kan konkurrer med smaken :)

I dag e det på dagen fire år sida eg skada nakken min, e ville derfor gjør nå koselig og spis en velsmakende kvelds. Ringte te Gunhild (husvertinne og venninne), og planla en spicy pasta (som faktisk også har sitt opphav fra Sebastian), med brød/loff, kylling og aioli. E håpa at de ha ferdi Sebastian-aioli på Helmersen, men den gang ei. Dermed va det bare å lær meg å lag det sjøl :) Oppskrifta såg enkel nok ut... Men den måtte følges for å få riktig resultat. For å si det sånn så gikk første forsøk rett i søpla :)

Aioli
3 eggeplommer (romtempererte, og temperaturen e VIKTIG)
1 ts salt
3 fedd hvitløk, finhakka eller most (e brukte kinesiske hvitløk som kun e et rundt fedd, brukte derfor bare en kinesisk hvitløk)
2-3 sp sitronsaft, evt mer senere dersom du vil ha meir smak
Ifølge oppskrifta ska det vær 5 dl olje, men e sammenligna fleire oppskrifte på en gang og brukte gjennomsnittet av dem, og endte opp med 3 dl solsikkeolje.
Det e på de fleste oppskriften anbefalt å ha i 1 te 2 dl god olivenolje, detta vil eg ikkje anbefal fordi det vil preg smaken på den ferdige aiolien. En nøytral olje gjør at alle smakstilsetninge du har oppi kommer veldig godt frem :) E krydra aiolien med litt svart pepper, litt hvit pepper og salt. Vess du e uheldig og får en veldig sur sitron som gir for syrlig smak e d bare å ha i sukker te du syns det e passelig :)

For å få en fin aioli må du først pisk eggeplomman godt. Ha så i sitronsafta, ferdighakka hvitløk og litt salt og pisk (eller bruk stavmikser) til du har ei fin lys farge og alt e godt blanda. Ha i en liten dråpe olje, pisk godt te oljen e ordentlig inkorporert i egg-blandinga. Detta for at majonesen skal bind seg og bli tykk, luftig og fin, hvis ikkje skill herligheten seg, og det kan ikkje anbefales :) Når oljen har blanda seg fint inn i eggeblandinga tilsett du olje litt og litt i en tynn stråle mens du piska. Pass på at det ikkje skill seg og ikkje ha i for mye olje på en gang. Vess aiolien bli for tykk underveis så kan du ha i ei spiseskje med vann eller sitron. Eg brukte stavmikser te all oljen va godt inkorporert og majones-konsistensen va et faktum, også rørt eg førr hånd inn krydder te det smaka som eg ville. E har ikkje testa å bruk en miksmaster, men e tenker at det vil funger heilt fint. Man sku jo tru at aioli va kveldens hovedrett, men d va nok bare tilbehøret :) Velsmakende tilbehør dog :)

Hovedretten va kokt pasta med chili-og hvitløksolje og stekt kyllingfilet.
Kok opp pasta som beskrevet på pakken, vær nøye med koketida. Kutt opp ønska mengde hvitløk (på 500 gram pasta bruka eg 4 kinesiske hvitløk) og finskjær rensa røde chili (på 500 pasta bruka eg 4 stk), fyll ei panne med godt med olivenolje (ca 1 til 1 1/2 dl olje) og ha hvitløk og chili oppi. La detta fres te du ser at hvitløken bli gylden og chilien bli det eg vil kall matt. (E plei jo å lukt meg frem te ka tid ting e ferdi, så e veit ikkje kor lang tid detta tar, vil tipp at det frese på panna i kanskje 4-5 minutta, men pass på at det ikkje bli brun hvitløk, da bli den sprø i konsistensen og smaken e ikkje optimal.) Når pastaen e ferdig kokt sila du den også hell du den ferdige chili- og hvitløksoljen oppå.

Til denna pastaen kan du ha ka du vil slags kjøtt. E har brukt sprøstekt bacon, skinke og kyllingfilet. Når du bruke kyllingfilet må du pass på å ikkje krydre den for kraftig, smaken ska ikkje overgå pastaen. I dag ha vi kyllingfilet lett krydra med salt, chicken & steak-krydder, paprika-krydder og litt karri. Tidligere ha e krydra kyllingfileten med basilikum, litt hvitløkskrydder, litt karri og oregano.

Når du ska server eller spis så kan du bland kjøttet inn i pastablandinga, det e ihvertfall veldig greit med bacon og skinke, men kylling plei e å ha på sida. Legg pasta på tallerken, ha oppå ønska mengde kylling, riv parmesan og strø over. Server med fersk loff og hjemmelaga aioli :)

E tok dessverre ingen bilda i dag, når maten va ferdig tok sulten over for bloggen, men e ska prøv å få tatt et bilde når e spis restan imårra :) Som man lett bare varme et minutt i mikroen og NYT :) Det blei en koselig kveld med godt selskap og god mat :) Det e nu INGEN vei tebake te vanlig majones eller kjøpings-aioli for det va en strålende suksess! Håpa dokk alle har ei deilig helg! :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar