tirsdag 1. januar 2013

GODT NYTT ÅR 2013

Jula i sør e tebakelagt og det har vært en veldig behagelig opplevelse :) Te familiefeiringa lagde eg og lillesøster hjemmelaga Daim og hvit sjokolade med knuste polkagrisa i. Oppskriften e veldig enkel. 

Daim: 
500 gram smør (Tine Smør)
500 gram sukker 
Kokes til det e 150 grader varmt (må røres i heile tida), du må ha sukkertermometer som vise gradan. 
Hell den karamell-lignende massen i ei bakepapirkledd langpanne, e brukte ei sånn du kjøpe på butikken, ikkje sånn stor som følge med ovnen når du kjøpe den. Hakk opp 200 gram kokesjokolade og spre det over den varme massen, det vil smelte av seg sjøl. Stryk sjokoladen utover og la det heile avkjøles på benken (riktignok med varmeunderlag under). Når det e avkjølt sett du det i kjøleskapet. Det e lurt å oppbevare daimen i kjøleskap. 

Hvit sjokolade med polkagrisa:
Smelt 200 gram hvit sjokolade i varmbad, hakk opp ei god neve med polkagrisa og bland detta godt. Legg teskjeer med blandinga i mini-muffins-forme og kjøl den i kjøleskapet. 

Julegodter under produksjon

Kokosmelk-kylling
Kokosmelk-kylling: 
Her på Kongsberg har vi en deilig restaurant som heite Tasty Asia og de har en nydelig kyllingrett, med kylling, ferske grønnsaker, kokosmelk, ingefær og chili. E prøve å få frem samme smaken heime. Så langt bli det ikkje likens, men godt fordeom.

Her e ei oppskrift:
Hakk 3 små eller 1 stor chalottløk i små bita
Finhakk 2 fedd eller 1 kinesisk hvitløk i små bita
Finhakk 1 cm ingefær
Finhakk 1 chili
Fres detta te det e gyllent i olivenolje
Skjær ønska mengde kylling i terninga (e bruke 3 te 4 fileta) 
Så bruke du de grønnsaker'n du har for hånda eller like best
E pleie å ha i
1 squash
1 brokkoli
3 gulrøtter
Litt sellerirot
Pass på å ikkje ha grønnsaker'n i for tidlig då får du overkokt resultat som ikkje e så veldig delikat. Tilsett to boksa kokosmelk, IKKJE bruk Light-varianten, den e DÅRLIG for oppvarming. Du kan ha i litt fløte for å få den enda meir fyldig. 
Server med ris, pasta, loff eller nan-brød :) 


Karamellpudding in the making

Ferdi og vellykka karamellpudding
Til nyttårsfeiring hadde eg påtatt meg ansvaret for desserten :) Det blei vellykka karamellpudding takket være mormor si herlige oppskrift!
Oppskrifta e som følger: 
7,5 dl helmelk, har du ikkje helmelk kan du ta 6,5 dl lettmelk og 1 dl fløte
Litt sukker (1-2 teskjeer) 
En bit vaniljestang, e brukte reint vaniljepulver kjøpt på Helmersen
La detta koke opp
Kjøl det så ned
Pisk deretter inn ett og ett egg, 6 stk totalt 
Finn frem ei brødform, ha ca 5 spiseskjeer med sukker og varm forma på plata sånn at sukkeret smelte, fordel det smelta sukkeret opp etter kantan og i bunnen. 
Sil så den ferdige blandinga oppi forma. Sett forma i ei langpanne og fyll opp langpanna med så mye vann du får plass te uten at brødforma flyt. Sett langpanna med brødforma i på nederste rille i ovn, med ovnen på 150 grader, over og undervarme. La steike i 1 og 1/2 time. Kjøl ned puddingen og sett den så i kjøleskapet over natta. Server gjerne med krem.

2.juledag lagde pappa himmelsk lammelår te middag :) 

Romjulsbesøk av Jakob nevø som te sin elleville glede og begeistring  fikk kjøre traktor med mi  utrolig snille husvertinne 

Dette diktet har e funnet i Alltid Elsket-boka fra mamma.
E har lest det til alle skolan e har hatt skoegudstjeneste  med før jul :) 
2012 va et utrolig innholdsrikt år med mange nydelige menneska og nye erfaringe. Eg glede meg te å se ka 2013 bringe og håpe at dokker alle sammen der ute får et fabelaktig fint år med gode opplevelsa :)


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar