tirsdag 29. desember 2015

Mormors suksessterte i mini-format

I anledning jula 2015 har e lekt meg mye med mat etter et lengre opphold fra kjøkkenbenken. Deriblant lagde eg mormors suksessterte i miniformat. Oppskrift e som følger:
Bunn:
250 gram mandler
250 gram melis (e va fri for melis og brukte sukker, funke like bra, tar bare lengre tid å piske)
5 eggehvite
1/2 ts bakepulver

Fyll:
5 eggeplommer
125 gram sukker
150 gram smør (ekte tinesmør)
1 dl fløte
1 lita teskje vaniljepulver (bruke tahitivanilje, men helsekostvariantan e også bra)

Pisk eggehvite og melis stivt, mal mandlan og vend dem og baepulver inn i røra. OBS ikkje bruk misker'n da ødelegge du den fine stive marengsen din.

I oppskrifta eg leste stod det at man skulle sprøyte små kake på et bakepapir i ønska størrelse. Det fungerte ikkje, det fungerte heller ikkje å legg størrelsen e ville ha med teskje på bakepapir. Så e brukte et steikebrett til å lage mini-muffins med. Her va det plass til 24 kake på hvert brett. Brettet va av teflon, men for å få kaken lett ut av forma måtte den smøres mellom hver runde i ovn.
Hvert brett stod 12 minutta i ovn på 180 grader. Med det samme forma kom ut, løsna eg kakene (som da gjerna hadde heva seg litt) med en skarp tynn kniv og flytta dem over på ei rist til avkjøling.

Fyll:
Kok fløte, sukker og vaniljepulver i en teflonkasserolle for å unngå svidd resultat. Gi dette et oppkok bare. Trekk kasserollen fra platen og tilsett piskede eggeplommer (for å få kremen luftig), rør godt og sett kasserollen på platen igjen. Varm opp til blandingen tykner. Vær veldig forsiktig her så du ikkje koker for hardt. Dersom blandingen koker vil eggeplommene danne klumper i kremen. Avkjøl kremen og tilsett 150 gram smør. Avkjøl kremen helt i kjøleskapet. Fyll kremen i en sprøytepose og legg den mellom småkakene.

Pynt:
Smelt 100 gram kokesjokolade (gjerne med 70% kakao) i vannbad. Ha i sprøytepose og risle over kakene i ønsket mengde og mønster. Oppbevar kakene kaldt, kjøleskap eller fryser. Alt etter hvor lenge det er til de skal spises.

Bilder av ihvertfall deler av fremgangsmåten og resultatet kan sees under.

Deigen til bunnen

Bunner på avkjøling

Kremen tilsatt smør og det hele

Krem på ene bunnen, også klemte jeg toppen oppå


Med topper og bunner, krem i midten


Rislet sjokolade på toppen

Minisuksessterter sett fra siden

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar